Обробка насіння

20.07.2016

 

Грибкові ураження або бактеріальні захворювання рослин у вигляді мікроспор легко закріплюються на поверхні насіння, таким чином вражаючи їх структуру. Всі ці віруси можуть тривалий час зберігатися в насінні і проявитися під час посіву, коли будуть створені сприятливі умови для їх розвитку. Тому важливим етапом збереження здоров'я майбутніх рослин — передпосівна обробка насіння методом протравлювання. 

Обробка посівного матеріалу

Якість і кількість врожаю безпосередньо залежить від початкового стану насіння, які будуть застосовуватися для посіву. Навіть цілком здорові насіння при попаданні в грунт можуть бути пошкоджені містяться в ній шкідливими бактеріями, вірусами та грибком. Тому дуже важливо, щоб перед їх використанням вони були правильно підготовлені.

Протравление посівних насінняУ цій статті ми розглянемо один з найбільш дієвих способів зменшити ймовірність захворювання у насіння, а саме — протравлением.

Хімічна обробка

Протравление — це хімічна обробка спеціальними препаратами, що запобігають поява захворювань у рослин, які з'являються у зв'язку з розташованими на поверхні насіннєвого матеріалу або в грунті бактеріями. Ефективність протруєння насіння перевірена як професійними власниками аграрних галузей, так і звичайними садівниками-аматорами.

Препарати, які використовуються в якості знешкоджуючого речовини, називаються фунгіциди. Їх хімічні властивості здатні ліквідувати зачатки зараження та забезпечити захист від подальших ушкоджень, не маючи при цьому згубного впливу на саму рослину. Правильна і своєчасна хімічна обробка сприяє проростанню здорового і стабільного врожаю.

Підготовка насіння до протравлению

Так як після проходження етапів хімічних впливів насіння будуть використовуватися для провисання, їх якість повинна залишатися в межах певних норм. Вимоги до посівного матеріалу перед обробкою прості, але обов'язкові:

  1. Відсутність пошкоджень на оболонці насіння.
  2. Наявність посівних якостей: чистота, енергія проростання, схожість і т. д.
  3. Життєздатність насіння.

Всі ці та інші показники придатності матеріалу до обробки, а значить, і до посіву, мають свої точні цифрові або відсоткові показники, відштовхуючись від яких, відсівають непридатні насіння.

Хімічна обробка насіння поділяється на наступні види:

  • сухе протруювання;
  • волога обробка;
  • напівсухе протруювання;
  • обробка з зволоженням.

Так як всі вони відрізняються за своїми властивостями і методами нанесення (поширення хімікату), необхідно розглянути кожен з них окремо.

  1. При сухій хімічній обробці відбувається рівномірний розподіл тонкого шару (плівки) пилового речовини на поверхню передпосівного матеріалу. Використовуваний препарат має перебувати в порошкоподібній формі дрібного помелу. Крім того, речовина зобов'язана добре лягати на оброблюваний матеріал (до нього повинні легко прилипати використовувані протруйники насіння). Застосування спеціальної техніки дозволить зручно поширити хімікат, ніж спростить нанесення сухого речовини.
     
  2. При вологій (мокрою) обробці використовується метод повного замочування або сильного зволоження насіннєвого матеріалу. Як правило, вимочування відбувається в розчині, емульсії або суспензії. Обробка насіння опускають у підготовлену речовина, після чого дістають і піддають тривалих маніпуляцій моріння, провітрювання і сушіння. Перевага очевидна — висока ефективність захисного шару, а головний недолік — необхідність завершального висушування, яке забирає більшу частину часу і додає загальній трудомісткості. Ще один недолік напівсухий обробки та цього методу в тому, що мокра хімічне протравление не захищає від зараження після посіву (від мікроорганізмів, які зосереджені в ґрунті).
     
  3. Обробка насіння хімічними препаратами може бути дуже ефективною, якщо застосувати напівсухе протруювання. Такий метод схожий з вологим обробленням, він також полягає в нанесенні на оброблюваний матеріал речовини, але відрізняється більш тривалими етапами моріння, провітрювання і сушіння. У цьому випадку використовується розчин або суспензія (до 30 л/т). Основний недолік — мала продуктивність при великих витратах часу. 
     
  4. Протруювання зволоженням увазі все ту ж хімічну процедуру нанесення розчинів і суспензій на поверхню передпосівного матеріалу, але з паралельною або наступною обробкою водою (5–15 л/т). Один з найбільш економних способів здійснити захист від ураження грибковими утвореннями — з допомогою протруювання насіння. Інструкція досить проста, головне — дотримуватися правильне дозування рідини.

Техніка безпеки

Правила безпеки дуже прості: всі співробітники, які будуть контактувати з чинним хімічною речовиною, повинні бути оснащені спеціальним одягом. У якості індивідуального захисту повинна бути виділена окрема спецодяг, яка дозволить запобігти потраплянню препарату на шкіру, в слизові оболонки та легені. Основні елементи спецодягу — чоботи і рукавички, але при роботі з сухою речовиною потрібно оснастити працівників захисними комбінезонами із спеціальної щільної тканини (пилонепроникна поверхню — молескін).

У випадку з рідкими речовинами працівники повинні мати одяг з кислозащитной структурою. Якщо ж такої немає, використовується пилозахисний комбінезон з додатковим плівковим фартухом.

Альтернативні види обробки

Так як не всі культурні рослини переносять хімічні навантаження, існують і інші способи обробки насіння:

  • прогрів;
  • калібрування;
  • протравление;
  • дражировка;
  • яровизация.

Це найпоширеніші способи захистити насіння від можливих хвороб і знизити їх ймовірність ураження грибком. Використовуються в залежності від виду культурної рослини.

Наприклад, протравление насіння томатів призведе до порушення цілісності їх оболонки, тому варто хімічне опромінення виключити і скористатися іншим способом підготовки передпосівного матеріалу до використання.